Početna stranica

Kratka povijest

13395_10153320836076484_4616013993199754535_n

Kratka povijest Reformirane episkopalne crkve

Reformirana Episkopalna crkva (REC) organizirana je u New Yorku 1873. godine od strane osam laika i svećenika koji su bili bivši članovi i svećenici Protestantske episkopalne crkve. Duga debata oko prekomjernog ritualizma i ekskluzivni stav Protestantske episkopalne crkve spram drugih protestantskih denominacijama nalazi se u pozadini ovog razdvajanja. Neposredni uzrok podjele leži u sudjelovanju biskupa Georgea Davida Cumminsa, pomoćnog biskupa Kentuckya, pri obredu održanom u Prezbiterijanskoj crkvi Pete avenije u New Yorku. U svjetlu neopravdane kritike, te s uvjerenjem da su evanđeoska i katolička priroda i misija Protestantske episkopalne crkve izgubljeni, biskup Cummins podnio je ostavku na mjesto pomoćnika biskupa Kentucky i prenio svoj biskupski nadzor na novu nadležnost nazvanu Reformirana episkopalna crkva.

Doktrina i organizacija Reformirane episkopalne crkve slična je onoj u Episkopalnoj crkvi, no s nekoliko važnih iznimaka:

-Sveto pismo je najviši autoritet Reformirane episkopalne crkve.

-Reformirana episkopalna crkva revno se drži jednostavnog razumijevanja Trideset i devet članaka vjere engleske reformacije, te ih je usvojila kao doktrinarni standard Crkve odmah pri njezinu osnivanju.

-Službenici koji su zaređeni za prezbitere u drugim crkvama mogu biti primljeni u službu Reformirane episkopalne crkve. Ukoliko je njihova ordinacija bila nepravilna, takvo ređenje mora biti regulirano polaganjem ruku od strane biskupa. Članovi bivaju primljeni po činu pismenog istupanja iz drugih protestantskih denominacija.

-Bogoslužje je liturgijsko. Na nedjeljnim jutarnjim bogoslužja zahtijeva se uporaba Knjige zajedničkih molitava (BCP). Na ostalim službama korištenje Obrednika je opcionalno, dok na svakoj službi od strane službenika može biti korištena i improvozirana molitva.

Trijenalno Generalno vijeće Reformirane episkopalne crkve nije poput Opće konvencije Episkopalne crkve SAD-a, s obzirom da biskupi u Generalnom vijeću REC-a ne čine zaseban dom već, radije, glasuju zajedno s klerom.

REC danas ima tri teološke Ustanove u SAD-u (Philadelphia, PA; Summerville, SC Houston, TX). Reformirana Episkopalna crkva je kroz konkordat u zajedništvu sa Slobodnom crkvom Engleske (poznatom i kao Reformirana episkopalna crkva u Engleskoj), Anglikanskom provincijom u Americi, te je u osnivačkoj nadležnosti Anglikanske crkve Sjeverne Amerike.

Ukratko o Protestantskoj reformiranoj kršćanskoj crkvi

Protestantska reformirana kršćanska crkva u Republici Hrvatskoj (PRKC) organizirana je 24. svibnja 2001. godine osamostaljenjem nekoliko župa od Reformirane kršćanske crkve u Hrvatskoj. Službeno je registrirana kao vjerska zajednica, odnosno crkva u Evidenciji vjerskih zajednica u RH.

Protestantska reformirana kršćanska crkva u Hrvatskoj prihvaća osnovna kršćanska vjeroispovijedanja: Apostolsko, Nicejsko-carigradsko i Atanazijevo. Kao crkva reformacije, prihvaća reformirani nauk definiran u Heidelberškom katekizmu te 39 članaka vjere.

PRKC vjeruje u trojedinoga Boga, Oca i Sina i Duha Svetoga.

PRKC vjeruje da je Krist, pravi Bog i pravi čovjek, dao otkupnu žrtvu na križu za izabrane.

PRKC vjeruje da je Biblija nadahnuta Riječ Božja i primarni autoritet naše vjere i prakse.

PRKC vjeruje u opravdanje po vjeri i spasenje po milosti.

PRKC vjeruje u dva sakramenta koja su vidljivi znaci nevidljive duhovne milosti: Krštenje i Euharistiju.

PRKC vjeruje da vjernici trebaju živjeti svoj praktični život u posvećenju Kristu te u zajedništvu sa drugim vjernicima, okupljenima u župnoj zajednici.

PRKC vjeruje u jednu, univerzalnu Kristovu crkvu na zemlji te da su svi vjernici koji Krista slijede pozvani da zajednički sudjeluju u euharistijskoj gozbi.

Liturgija:

Protestantska reformirana kršćanska crkva u Republici Hrvatskoj jest liturgijska crkva. Obrednik crkve je Knjiga zajedničkih molitava (The Book of Common Prayer) temeljena na izdanju iz 1662. U liturgijskom smislu slijedi liturgijsku reformu Engleske crkve u 16. stoljeću.

Misija-Evangelizacija

PRKC smatra da je važna zadaća crkve misija i evangelizacija. U tome smislu aktivna je u naviještanju Riječi Božje i osnivanju novih crkava.

Ustrojstvo crkve:

Do svibnja 2011. godine, PRKC je bila organizirana po prezbiterijalno-sinodalnom ustrojstvu. Na svojoj sinodi, 19. svibnja 2011. godine, PRKC je prihvatila jedinstvo s Reformed Episcopal Church te episkopalno ustrojstvo crkve. Time je PRKC postala punopravni dio REC a time i u zajedništvu s Anglikanskom crkvom sjeverne Amerike.

U početku je pomoćni biskup zadužen za PRKC bio preuzvišeni Gerhard Meyer, a superintendent PRKC imenovan je od strane biskupa Royala Grotea (1946.-2016.) za arhiđakona. Dana 3. svibnja 2013. godine za biskupa Reformirane episkopalne crkve posvećen je preuzvišeni Jasmin Milić, te od tada obnaša dužnost pomoćnog biskupa PRKC-REC.

U sklopu PRKC djeluje Protestantsko teološko učilište “Mihael Starin” kao visoka teološka obrazovna ustanova naše Crkve (na kojoj se školuju i pripadnici drugih kršćanskih vjerskih zajednica), koja surađuje s teološim obrazovnim ustanovama REC-a u SAD-u i drugim teološkim obrazovnim organizacijama poput ITEM-a (International Theological Education Ministries).

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: