Početna stranica

O nama

377085_10150517915983989_1053450129_n

Mi smo protestanska, reformirana i episkopalna (anglikanska) crkva

Crkva Krista Otkupitelja predstavlja spoj i suživot autentične domaće protestantske reformirane tradicije, koja u ovim krajevima postoji kontinuirano od 16. stoljeća, te episkopalne (anglikanske) pobožnosti, liturgije i crkvenog uređenja. Stoga možemo reći da je Crkva Krista Otkupitelja protestanska po tradiciji, reformirana po nauku, anglikanska (episkopalna) po liturgiji i crkvenom uređenju, te evanđeoska po svome poslanju.

Ispovijedamo temeljna Vjerovanja Crkve: ApostolskoNicejsko-CarigradskoAtanazijevo i Kalcedonsko. Također, kao crkva reformacije, koja slijedi reformiranu tradiciju Jeana Calvina (i onu engleske reformacije), prihvaćamo i načela vjerovanja iskazana u Trideset i devet članaka vjere i Heidelberškom katekizmu. Naša liturgijska praksa se temelji na anglikanskom obredniku – Knjizi zajedničkih molitava (The Book of Common Prayer).

Mi smo i dio tijela Reformiranih evanđeoskih crkava koje ispovijedaju pet iskaza reformiranog nauka – samo Pismo, samo Krist, samo Milost, samo Vjera i samo Bogu Slava. Vjerujemo da je Biblija nadahnuta i nepogrešiva Božja riječ, te naš najviši autoritet u pitanjima vjere i prakse. 

Crkvena smo općina Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH u nadležnosti Reformirane episkopalne crkve.

Vjerujemo da je Isus Krist jedini Put, Istina i Život, a njegovo Riječ svjetiljka našoj nozi. No to za nas istodobno podrazumijeva zalaganje za kršćanske i univerzalne vrednote, ljudske i vjerske slobode, toleranciju i dijalog, umjerenost i milosrđe, a protiv svakog oblika fanatizma i nasilja.

.

Reformirane su crkve u Hrvatskoj prisutne od 16. stoljeća. Već 1551. godine održana je prva sinoda u Tordincima, a 1576. sinoda u Kneževim Vinogradima. Od 16. stoljeća pa do danas reformirane su župe djelovale unutar različitih crkveno-pravnih okvira.

Crkva Krista Otkupitelja misijski djeluje od početka 2008. godine, kada je 29. ožujka održano i prvo svečano bogoslužje. Ova crkvena općina osnovana je uz potporu i inicijativu Protestantske reformirane crkvene općine Tordinci koja, unutar različitih crkveno-pravnih okvira, kontinuirano djeluje od vremena Reformacije u 16. stoljeću.

Od 2011. godine Protestantska reformirana kršćanska crkva u Republici Hrvatskoj u punom je zajedništvu s Reformiranom episkopalnom crkvom, a preko nje i s Anglikanskom crkvom u Sjevernoj Americi.

Protestanska reformirana kršćanska crkva u Republici Hrvatskoj je članica Svjetskog reformiranog udruženja (World Reformed Fellowship), a također je i članica globalne mreže konzervativnih anglikanskih crkava po imenu The Fellowship of Confessing Anglicans (FCA/GAFCON).

Obratite nam se s povjerenjem na e-mail: info@rechurchzg.eu , ili na mob: 091 251 30 59.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: